2017. jún 13.

3D nyomtatás az egészségügyben

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
3D nyomtatás az egészségügyben

Ismerd meg három orvostechnikai eszközöket gyártó cég példáján keresztül, hogyan használható sikeresen egy olyan újszerű és innovatív eljárás, mint a 3D nyomtatás az egészségügy területén.

collage3_2.jpg

Ne aggódj, légy egészséges!

A technológiai forradalom szerencsére a gyógyítás területén is érezteti áldásos hatását, folyamatosan fejlődik az orvostechnológia. A gyártók egymás után fejlesztik ki új és újabb eszközeiket, amelyek segítségével javíthatnak a betegek egészségi állapotán és jólétén. Az új eszközök az orvosokat is segítik a betegségek diagnosztizálásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Egy ilyen innovatív és versenyképes piacon a gyártók költséghatékony módszert keresnek, miközben magas minőségű termékeket kell előállítaniuk! Ezen szempontok alapján a gyártók különböző módszereket próbálnak ki, új utakra merészkednek. Három vállalat példáján keresztül mutatjuk be, miért és hogyan indultak el egy olyan új úton, aminek korábban még a létezéséről sem tudtak.

Nidek Technologies - Gonioszkóp a jó látásért

nidek1.jpgA Nidek-től származó gonioszkóp elsősorban 3D nyomtatott elemekből készül. Először az írisz és a szaruhártya közötti tér megfigyelésére tervezett gonioszkóp prototípusához kezdtek el használni  3D nyomtatott alkatrészeket. A fémalkatrészek 3D nyomtatott alkatrészekre történő cseréjével jelentősen felgyorsult a fejlesztési idő, ráadásul kevesebb alkatrészre volt szükség a készülék kialakításához és a terméktervezés is javult. A 3D nyomtatás innovatív megoldást nyújtott a mikroszkópok gyártásához, pedig korábban még nem is tudtak a 3D nyomtatási technológia létezéséről. Azáltal, hogy a Nidek Technologies egyre gyorsabban hozza forgalomba eszközeit, és egyre jobb termékeket alkot, gyorsítani és optimalizálni tudja a betegek ellátását segítő optometrista szakemberek munkáját.

Syqe Medical - inhalátor

the_syqe_inhaler.jpg

A Syqe Medical vette át az orvosi kannabisz inhalátor létrehozásának projektjét a jobb adagolás és ellenőrzés érdekében. 3D nyomtatással mindössze 2 hét alatt képesek voltak létrehozni egy olyan prototípust, amely elsősorban 3D nyomtatott alkotóelemekből állt. Miután sikeresnek találták a prototípuskészítési fázist, újra a 3D nyomtatáshoz fordultak, hogy most egy olyan kész, működő terméket hozzanak létre, amellyel elvégezhetik a klinikai vizsgálatokat. A fémalkatrészek és az inhalátor elektronikájának kivételével teljes egészében ki tudták nyomtatni a készüléket, és az orvosok gyorsan elkezdhették az első klinikai teszteket.

 "Javaslom, hogy minden orvostechnikai cégnél használják a 3D nyomtatást, a koncepciótervektől a prototípusokon át egészen a klinikai vizsgálatokig."

syqe_medical_head_of_design.jpg

Itay Kurgan, a tervezőcsapat vezetője

Medtronic - a gyorsaság és minőség találkozása

collage2_1.jpg

Az orvostudományi eszközök globális vezetőjeként a Medtronic felismerte, hogy túl sok időt töltenek a fejlesztési és prototípuskészítési szakaszban. Megállapították, hogy olyan komplex megoldásra van szükségük, amellyel nemcsak időt takarítanak meg, hanem könnyen és gyorsan használható, és több szempontból is egyértelmű megoldást nyújt a tesztelés során. Ekkor "fedezték fel" a 3D nyomtatást. A Medtronic elsősorban gyors prototípuskészítésre, koncepciók modellezésére és tesztelésre használta a 3D nyomtatást a technológiai fejlesztés és az anatómiai modellek fejlesztése, tesztelése céljából. A 3D nyomtatás,  gyártás-előkészítési fázishoz való hozzáadásával gyorsabban jutottak termékeik a piacra, csökkentették a projektköltségeket, növelték a munkahelyeket és javították a tervezést. Ezt a módszert alkalmazza továbbra is a Medtronic, hogy a következő években is versenyelőnyben maradjon és támogassa az innovációt.

Forrás: Stratasys blog

 

Szólj hozzá