2017. már 13.

Menő mérnöki állások a jövőben

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Menő mérnöki állások a jövőben

Mit gondolsz, milyen szakemberekre lesz szükség mondjuk 10 év múlva? Az ipari forradalom és a folyamatos technológiai fejlődés milyen új szakmákat hív majd életre?

collage.jpg

Az egyik tervezőszoftvergyártó cég, az Autodesk sorra vette, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelnünk a jövőben.

3D nyomtatási szakértő

Mi a magunk részéről megnyugodtunk, hogy a jövőben is nagy szükség lesz 3D nyomtatási szakértőre, és ezt mi is határozottan így gondoljuk! Egyre jobban kiszélesedik az a terület, ahol nemcsak lehetséges, hanem egyetlen kivitelezhető megoldás a 3D nyomtatás. Hogy szélsőséges példákat említsünk, a szerszámok 3D nyomtatásától kezdve a koponyák, biokompatibilis protézisek kinyomtatásán át a dizájn tárgyakig gyakorlatilag bármi kinyomtatható 3D-ben. Ma már házak kinyomtatásával is próbálkoznak, a jövő mérnökei pedig ki tudja, mi mindenre tudják majd használni ezt a technológiát! Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban 2 millió 3D nyomtatási szakértőre lenne szükség a következő évtizedben.

3dnyomtatasszakerto.jpg

Virtuális valóság élménykurátora

Na ez jól hangzik! Nézzük, mit takar ez a névjegykártyán is nagyon trendin mutató kifejezés. A kiterjesztett és a virtuális valóság szorosan kapcsolódik a játékok és a szórakoztatás világához. A tartalomkészítéshez és a virtuális élmények megalkotásához azonban képzett mérnökökre lesz szükség.

vrkurator.jpgSzintetikus biológus

A DNS-szintetizálás az emberi egészségmegőrzés területén lesz kiemelkedően fontos, hogy személyre szabott molekulákat kísérletezzenek ki a betegségek elleni küzdelemhez. De olyan extrém alkalmazási lehetőségek is várhatók, mint például a színváltásra képes épületfestékek vagy váratlan ízű zöldségek létrehozása. (Hmm, egy jó kis gumicukor ízű spenót a menzán, valóban meglepő lenne!)

szintetikusbiologus.jpg

Generatív tervező

A rengeteg tervezést segítő eszköz, algoritmus és automatizálási funkció ellenére a jövőben sem működhetnek a szoftverek, gépek emberi szakértelem nélkül. Valószínűleg kevesebb ráfordított mérnöki munkaórával, de a jövőben is mérnökök fogják meghatározni a paramétereket és kényszereket.generativtervezo.jpg

Nem vész el, csak átalakul

Tehát a robotok és a szoftverek nem veszik majd el a munkánkat - sőt a robotokat is nekünk, embereknek kell betanítaniuk - inkább megkönnyítik, és új kihívások elé állítanak bennünket.

Forrás: Autodesk Fórum ahol olvashatsz még Robot-tanítóról és Érzékelőrendszer-integrátorról is. Képek forrása: Autodesk Inc.

Szerinted milyen új mérnöki állások lesznek még a jövőben?

Szólj hozzá