2017. már 30.

Boldog születésnap 2 tortával, 3D nyomtatott lábbal

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Boldog születésnap 2 tortával, 3D nyomtatott lábbal

3D nyomtatással foglalkozunk. Gyakran csöng a telefon. Most egy kicsit szokatlan árajánlatkérést kaptunk:

"A kislányomnak szeretnék egy szép, 3D nyomtatott vádliburkolatot a műlábára."

20170221_104501a.jpg

Edit története...

Edit 14 éves volt, amikor egy egyszerűnek tűnő táncsérüléssel kórházba került. Műtét közben azonban másra is fény derült... Csontdaganat. A szörnyű diagnózist kemoterápia, majd pár évre rá lábamputáció és szívtranszplantáció követte. 18 évesen már új, egészséges szív dobogott a mellkasában... Edit még csak 19 éves, de oly sok mindenen átesett és oly sok mindent kibírt, hogy inkább TÚLÉLŐ-nek érzi magát, mint sajnálatra méltónak!

Erről mi is megbizonyosodhattunk, mert ragyogó mosollyal érkezett be hozzánk, hogy mintát vegyünk lábprotéziséről, és egy gyönyörű, büszkén hordható 3D nyomtatott burkolatot készítsünk a protézisére.

A projekt

Edit egy nagyon profi OttoBock protézist hord. Méretet vettünk róla, és a saját lábszáráról is, hogy a protézis burkolata a lehető legpontosabban hasonlítson az eredeti lábára. A méretvételt követően Meinhardt Linda rendszermérnök kollégánk elkészítette a konstrukciót, figyelembe véve, hogy az esztétikum mellett erős, ugyanakkor könnyű is legyen a protézis.

A tervezés

A 3D modellt Autodesk Fusion 360 szoftverrel terveztük meg, ami egy nagyon könnyen elsajátítható, mégis profi, felhő alapú tervezőszoftver, ráadásul hobbi felhasználásra ingyen letölthető ITT. 

img_0198s.jpg

3D nyomtatás

42 órán keresztül nyomtattuk a protézis burkolatát, amit áttört virágmotívumokkal tettünk dizájnosabbá és könnyebbé. FDM technológiát alkalmaztunk és fekete színű ABS M30 alapanyagból, 3 mm falvastagsággal nyomtattuk ki Fortus 400mc Large ipari 3D nyomtatóval, mert Edit fekete színű, vagány burkolatot szeretett volna, ami illik a ruhatárához is.

20170216_090852s.jpg

A kinyomtatott modellen itt még látható a fehér, oldható támaszanyag, amit el kell távolítani.

20170220_091522s.jpg

Így néz ki a kész, FDM technológiával ABS M30 alapanyagból kinyomtatott vádliburkolat.

 collage1s.jpgEdit megérkezett a próbára. Bár nagyon profi protézist visel, megértjük, miért szeretett volna a csinos, fiatal lány, egy dizájnos vádliburkolatot.

collage2s.jpg

A végeredmény, úgy gondoljuk, Önmagáért beszél...

s.jpg

Edit végre egész másként látta magát a tükörben, és boldog volt... Azt mondta, ennél szebb születésnapi ajándékot el sem tudna képzelni magának. Születésnapját a szívtranszplantáció óta 2 tortával ünnepli, megünnepli az új élet lehetőségét is.

Bennünket is meghatott a saját maga által készített tortával, amit köszönete jeléül sütött nekünk:

20170221_105250s.jpg

Engedelmével ide másoljuk köszönő sorait:

Még mindig el vagyok ájulva a lábamtól :)  Egész héten kaptam a dicséreteket. Mindenki meg akarta fogni :) és amikor mondtam, hogy hogyan készült, leesett az álluk :)

Még nagymamámnak is tetszett, pedig ő nagyon nem akarta elfogadni, hogy nem lesz átlagos lábam. Szóval még egyszer nagyon nagyon-nagyon, nagyon-nagyon köszönöm

 

Nagyon boldog születésnapot, Edit!

Te tényleg nem vagy átlagos lány, a szó legnemesebb értelmében! Mindenki tanulhat tőled kitartást, életszeretet!

***

3D NYOMTATÁS VARINEX

 

Szólj hozzá