2017. ápr 04.

"Begipszeltük" egy mérnök karját

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
"Begipszeltük" egy mérnök karját

Egy 3D tervezésben jártas mérnök arra vállalkozott, hogy minden orvosi utasítás ellenére, gipsz helyett más alternatívát választ eltört ujjcsontjának rögzítésére, mégpedig a 3D nyomtatást.

A mérleg egyik oldalára a gipsszel járó kellemetlen viszketést, a zacskóba csomagolt fürdést, a másikba pedig egy jól szellőző, 3D nyomtatással készült hálós kartámaszt képzelt el.

Így gipszelésre várva gyorsan meg is hozta a döntést, és otthagyta a várótermet. Hangsúlyozzuk, hogy mindezt saját felelősségére!

20170202_140933s.jpg

Mágikus Voronoi hálók

Gipszelés helyett a Google-hoz fordult segítségért, hol tudnák beszkennelni, lemodellezni és kinyomtatni az általa elképzelt rögzítőt. Miután beszkennelték a kezét, egy olyan STL fájl állt a rendelkezésére, amelyiket már ő maga is tovább tudott modellezni, és egy gumis rögzítésű, nyitható kézrögzítőt tervezett Voronoi háló generáló programmal.

kez07.gifTerv: Kollár József

Kinyomtatjuk, de csak saját felelősségre!

Kollár József, újságíró már a kész 3D modellel keresett fel bennünket, amelynek kinyomtatásához az igen nagy tisztaságú, és magas szakítószilárdsággal bíró PC-ISO polikarbonát alapanyagot választottuk. Ezt az orvosi és élelmiszeripari területen is előszeretettel használt, hőre lágyuló alapanyagot Fortus 400mc Large ipari 3D nyomtatón nyomtattuk ki.

kez05-768x528.jpg3D nyomtatott kézrögzítő a támaszanyag eltávolítása előtt.

10 óra nyomtatás után vettük ki a 3D nyomtatóból, összesen kb. 150 ccm alapanyagot felhasználva, majd eltávolítottuk a letörhető támaszanyagot. Ilyen szépen hálózott, könnyű formát kaptunk:

img_99672.jpg

Másnap át is adtuk a könnyű és jól szellőző karrögzítőt. Ez valóban nagy előny a gipszhez képest!

20170202_140933s.jpg

A képen Kollár József, mérnök próbálja a 3D nyomtatott karrögzítőt

A 3D nyomtatott, gipszet helyettesítő rögzítő végül sikeresen átment a teszten, a csont szépen forrt össze és a "páciens" még dolgozni is tudott közben. Kálváriáját meg is írta a cnc.hu hasábjain, itt olvashatod teljes történetét a szkenneléstől a tervezésen át a 3D nyomtatásig: Élesben teszteltük a 3D-nyomtatott rögzítőt törött kézre | CNC

Bár a tesztelés sikerrel végződött, a szokásos apró betűs részre mi is felhívnánk a figyelmet:

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

3D NYOMTATÁS VARINEX

 

Szólj hozzá