2017. dec 13.

Önjáró autóbusz, 3D nyomtatott alkatrészekkel

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Önjáró autóbusz, 3D nyomtatott alkatrészekkel

A Local Motors egy forradalmi technológiai és autóipari vállalat, amely járműveket tervez és épít, de nem fél alapjaiban felforgatni és újradefiniálni az egész iparágat. Legújabb fejlesztéseként megalkotta OLLI-t, az önjáró autóbuszt!

Olli nem csupán egy újabb önjáró busz

Teljesen új gondolkodásmódot képvisel az utasszállítás terén. Az Ollihoz hasonló forradalmi termékek létrehozásához a Local Motors olyan eszközöket használt, amelyek megfelelnek gyártási és prototípus-készítési szükségleteiknek a folyamat minden lépése során. Ilyen eszköz volt számukra egy asztali 3D nyomtató, a MakerBot Replicator+

localmotors.png

A 3D nyomtatásnak köszönhetően a Local Motors tervezőmérnökei 50%-kal csökkentették szerszámkészítési költségeiket, és 90%-ot lefaragtak a gyártási időből, miközben az alkatrészgyártás továbbra is házon belül maradt. 

„Hatalmas a különbség a között, amikor külső alkatrészgyártót kell megbíznunk, vagy ha házon belül is megvan erre a lehetőségünk. Az a kényelem, hogy kinyomtathatunk egy alkatrészt, és néhány órán belül kézbe vehetjük, nem csupán olcsóbb, de lerövidíti az átfutási időt, és lehetővé teszi a gyors tervmódosítást is.” 

– mondta Frederik Tjonneland, a Local Motors tervezőmérnöke 

Ütésálló prototípusok funkcionális teszteléshez

Az igazi tesztet az jelenti, hogy mennyire felelnek meg az alkatrészek a szigorú gyártási és prototípus-készítési elvárásoknak. Ehhez a csapat a MakerBot Tough PLA alapanyagát vette igénybe, mert ezzel a mérnökök tartós, nagy ütésállóságú prototípusokat és szerelési készülékeket hozhatnak létre. Ezek a kemény alkatrészek az ABS alapanyaghoz hasonló szakító- és hajlítószilárdsággal, valamint ütésállósággal rendelkeznek, és ideálisak a funkcionális tesztelésekhez. Belefúrhatnak közvetlenül az alkatrészbe, és más alkatrészeket is felszerelhetnek rá. Annyi idő alatt, amíg a szükséges alkatrészt megrendelték és idehozatták volna, már végeztek is az egész projekttel.

tough_pla_alapanyag.png

A Tough PLA alapanyagból készült alkatrészek menetezhetők a kemény igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz.

Fenntartható eszközök a járműiparban

A Local Motors eltökélte, hogy olyan intelligens, biztonságos és fenntartható megoldásokkal forradalmasítja az autóipart, mint az Olli. Céljuk eléréséhez olyan eszközökre és folyamatokra támaszkodnak, amelyek tovább javítják a már létező munkafolyamatokat, azok teljes átalakítása nélkül.

Az ilyen fejlesztések kulcsa a magas szintű tervezési rugalmasságban keresendő, amit a Local Motors számára a MakerBot 3D nyomtatási technológiája tesz lehetővé.

„Nem tudunk sokat várni a szükséges alkatrészekre. A MakerBot Replicator+ ideális a 3D nyomtatással gyorsan elkészíthető alkatrészekhez, a gyártási és a prototípus-készítési oldalon egyaránt.” 

– mondta Alex Fiechter, a Local Motors termékfejlesztési igazgatója. 

3D NYOMTATÁS VARINEX

Szólj hozzá