2017. máj 16.

Ipar Napjai 2017 - Forradalmi változások az iparban

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Ipar Napjai 2017 - Forradalmi változások az iparban

img_7989a.jpg

Az előzőnél is sikeresebb négy napot zárt a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítás-együttes május 9–12. között. A kiállításon több fontos gazdasági bejelentés is elhangzott. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a kiállítás megnyitóján újabb 15 milliárd forintos keretet jelentett be a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programhoz (NBT) és kiemelte, hogy az ipar 4.0 megváltoztatja a teljes gondolkodásunkat:

A közeli jövőben a munkahelyek csaknem tizede a digitalizációval megszűnik vagy átalakul, ami komoly feladat elé állítja az oktatással, az át- és továbbképzéssel foglalkozó intézményeket.

Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén valamennyi olyan ágazat részt vett, amely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, más néven az ipar 4.0 térhódításában. A szerszámgépes és más gépipari szereplők, a robotgyártók, az elektronikai vállalatok, a logisztika képviselői, a vezérlések megvalósítói egyaránt nagy számban voltak jelen a Budapesti Vásárközpontban.

Az Ipar Napjai szakkiállítás számokban:

  • 19 ország
  • 430 kiállító
  • 16 500 látogató

Ekkora érdeklődés már rég nem volt a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítások iránt, ami elsősorban az iparban zajló forradalmi változásoknak tudható be.

Ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni, az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani.

– mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

Ipari 3D nyomtatás a gyártásban

Több tucat konferencia, kerekasztal és szakmai program is kapcsolódott a kiállításhoz, és nagy figyelem irányult a 3D nyomtatásra is.

Kiállítói standunkon sokan rácsodálkoztak arra, hogy mire képes a 3D nyomtatás, a tapasztaltabb érdeklődők viszont konkrét kérdésekkel kerestek fel bennünket a felhasználható 3D nyomtatási alapanyagok tulajdonságaival és gyártástechnológiai eljárásokkal kapcsolatban. Legtöbben a fémnyomtatás, a gumiszerű alapanyagok, a 3D nyomtatási precizitás és a sorozatgyártási lehetőségek iránt érdeklődtek.

collage3.jpg

Újgenerációs termékfejlesztési platform és 3D nyomtatás a gyártás napi gyakorlatában

Az Ipar 4.0 technológiák bemutatásához két előadással is kapcsolódtunk. Mivel a 3D nyomtatásnak elengedhetetlen feltétele egy 3D terv, egy olyan új, könnyen elsajátítható, felhőalapú termékfejlesztési platformot mutattunk be, ami a projekt minden résztvevője között gyors és gördülékeny adatcserét, kommunikációt biztosít. Az Autodesk Fusion 360 ráadásul diákok, startupok számára ingyenesen letölthető a szoftver ITT.

collage1.jpg

A 3D nyomtatási technológiák bemutatása során Falk György, stratégia igazgató kiemelten foglalkozott a fémnyomtatással, mint az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó technológiával. Az EOS, mint technológiai piacvezető cég jelentős összegeket fordít kutatás-fejlesztésre, és a legújabb, EOS M 400-4 típusú fémporos nyomtatójával egy olyan fémnyomtató került a piacra, amelyik extra nagy, 400x400x400 mm-es munkatérrel rendelkezik, a 4-szer nagyobb termelékenységet pedig 4 lézerrel éri el. Itt nézheted meg, hogyan működik a fémnyomtató: fémnyomtatás EOS M 400-4 berendezésselcollage4s.jpg

A kiállításon elsőként debütált a Stratasys új, irodai felhasználásra tervezett, csendes, gyors és könnyen kezelhető 3D nyomtatója, a Stratasys F370. Ezzel a géppel mostantól irodai körülmények között is rendelkezésre áll az FDM technológia, amivel gyors prototípusokat lehet készíteni tesztelésre vagy akár üzembehelyezésre.

Gyárlátogatás

Aki lemaradt az Ipar Napjai szakkiállításról, vagy ott volt, és még többet szeretne tudni a 3D nyomtatásról, szeretné megnézni azokat az ipari gyártóberendezéseket is, amiket nem tudtunk kivinni a kiállításra, 2 órás 3D nyomtatási gyárlátogatással várjuk május 25-én, 10-12 óráig. ITT lehet regisztrálni az ingyenes gyárlátogatásra.

***

3D NYOMTATÁS VARINEX

Szólj hozzá