2017. júl 07.

Hello Nyár! Hello nyári GIPSZ!

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Hello Nyár! Hello nyári GIPSZ!

collage.png

Egy kéztörés soha nem jön jókor, na de nyáron, rekkenő hőségben különösen nem! Begipszelt karral pedig csak azon sopánkodhatunk, hogy mi az, amit nem tehetünk meg idén nyáron...

Aki ismeri a 3D nyomtatást, és látott már szuper dizájnos, térhálós szerkezetű karrögzítőt, az nem keseredik el ennyire, és lelki szemei előtt már meg is jelenik egy szépséges, jól szellőző, mégis erős támaszt nyújtó "protektor", amivel lazán szeli a balatoni habokat! Így kapjuk mi a megrendeléseket :) (Például. Azért nagyrészt nem így :)

Hogyan tervezzünk karrögzítőt?

Az első legfontosabb lépés, a 3D szkennelés. Csak így tudunk méretpontos, jól tartó, és funkcióját betöltő karrögzítőt készíteni, hiszen a gipsz is egyedi méretre készül. A beszkennelt modellt Geomagic Design X szoftverrel feldolgozzuk, pontosítjuk, kiegészítjük, majd Autodesk Inventor szoftverrel megtervezzük a kar méretéhez igazított védő és tartó burkolatot.

19264900_10155041618973248_135468286_ns.jpg

Személyiségre szabva

Ezen a ponton (is) elszárnyal egy 3D nyomtatott karrögzítő a hagyományos gipsz mellett! Bár mire leveszik valakiről a gipszet, addigra már az is egyedi műalkotássá válik a barátok rajzainak köszönhetően, de elég nehéz lenne a gipszmestertől konkrét mintákat, például szivecskéket kérni a gipszünkre. Szoftverrel viszont bármit megtervezhetünk, képzeletünket csak a fantáziánk vagy a megrendelő szoríthatja keretek közé. Jelen esetben egy 6 éves kislánynak terveztünk levél, csepp és természetesen szívecske motívummal ellátott karrögzítőt. 

3D nyomtatás

Az elkészült tervet végül egy Fortus 400MC Large 3D nyomtatóval printeltük ki, fehér színű, hőre lágyuló PC alapanyagból, ami igen magas szakító- és hajlítószilárdsággal bíró mérnöki alapanyag. Alapvetően prototípusokat, szerszámokat készítenek belőle. 

20170623_134549ss.jpg

Nyaraláson tesztelve

A két sínből álló kartámaszt a kislány kezén stabilan rögzítettük. A gyógyulást követően ezt a gipszet majd nem kell levágni, szétfűrészelni, csak a kötözőt kell eltávolítani róla. A 6 éves kislány már a Balatonon tesztelhette, a 3D nyomtatott, ütésnek is ellenálló kartámaszt, ami stabilan tartotta a karját, és ráadásként még egyedi, stílusos, jól szellőző és vízálló volt. 

collagev.png

Nem apróbetűs rész

Egyre többször látható ma már 3D nyomtatási eljárással készített karrögzítő a hagyományos gipsz helyett, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ezt mindenki csak saját felelősségére alkalmazhatja! Az orvosi eljárásban még nem jóváhagyott alkalmazási lehetőséget mutattunk be. 

3D NYOMTATÁS VARINEX

 

 

Szólj hozzá