2017. jún 01.

Lépést kell tartani a legújabb technológiákkal a versenyelőnyért!

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Lépést kell tartani a legújabb technológiákkal a versenyelőnyért!

Az Ipar Napjai szakkiállítás után gyárlátogatásra hívtuk az ipari 3D nyomtatás iránt érdeklődőket, hogy azokat a technológiákat is be tudjuk mutatni, amelyek egy szakvásár keretében nem lehetségesek.

collage1_1.jpg1998 óta foglalkozunk 3D nyomtatással, amikor még prototípusgyártásnak hívták ezt az eljárást. A gyárlátogatás apropóját az adta, hogy a Stratasys cég nemrég jelentette be legújabb, F123 termékcsaládját, amelyet irodai környezetre terveztek, így az ipari minőségű alapanyagok és technológia házon belül is elérhetővé válhatnak a tervezőirodák számára. Az F123 nyomtatók FDM technológiát alkalmaznak, amelynek során műanyag szálat megolvasztva rétegről-rétegre épül fel a modell.

Tervezés, tesztelés gyorsabban, költséghatékonyabban

Az FDM berendezések előnye, hogy egyből funkcionális tesztet tudunk végezni az FDM technológiával kinyomtatott 3D modellekkel. Akár negyedannyi idő alatt - sok berendezéshez viszonyítva 5-ször, 6-szor gyorsabban - és 50-60 %-kal olcsóbban készíthetjük el a modellt. Nagyon sokszor igen költséges és lassú az első prototípus legyártása. A 3D nyomtatás ezeket a fejlesztési, tesztelési szakaszokat tudja jelentősen felgyorsítani! Ezt már igen sok cég felismerte, és alkalmazza is a 3D nyomtatási technológiát.

Lépést kell tartani a legújabb technológiákkal a versenyelőnyért!

05253027uj.jpg

Az ipari rendszereknél nagyon fontos a megbízhatóság és a pontosság, 4% alatt kell lennie a hibaszázaléknak.

Sorozatgyártás esetén fontos szempont a megismételhetőség, hiszen, ha valamiből 60 darabot gyártunk le, mind a hatvannak ugyanolyannak kell lennie. Éppen ezért, a Stratasys F123 nyomtatók fejlesztésénél a legfontosabb szempont a kiváló nyomtatási minőség és az egyszerű használat volt. A 3D nyomtatóhoz ingyenesen letölthető GrabCAD szoftver nagyban megkönnyíti a 3D nyomtató használatát, pl. a közvetlen, fájlkonverzió nélküli nyomtatásra küldés és a folyamatos monitorozás, jelentésküldés lehetőségével.

Az F370 nyomtató, amit a gyárlátogatáson működés közben is bemutattunk, 4 alapanyagrekesszel rendelkezik, így ha nyomtatás közben az egyik rekeszből elfogy az alapanyag, automatikusan elkezdi használni a másik rekeszben lévő tekercset.

Mivel ezt a nyomtatót irodai használatra tervezték, a könnyű kezelhetőség mellett a zajkibocsátás is igen fontos, nyomtatás során maximum 46 dB a gép zajkibocsátása, így nem zavarja az irodai munkát.

Tökéletes választás a Stratasys F123 nyomtatószéria például:

  • koncepció ellenőrzésére
  • tervek validálására
  • prototípusok készítésére
  • összetett, bonyolult alkatrészek nyomtatására
  • a tervadatok házon belül tartására
05253078.jpg

Környezetbarát alapanyag

A még nagyobb hatékonyság és költségmegtakarítás érdekében megújuló erőforrásokból készült, hőre lágyuló műanyagból is nyomtathatunk. A PLA alapanyag (politejsav) lebomló tulajdonsága miatt az egyik legkedveltebb környezetkímélő anyag.

Ipari technológiák testközelből

A gyárlátogatás során nem csak az FDM (Fused Deposition Modelling, azaz huzallerakásos) technológiát mutattuk be, digitális gyárunkban megtalálható a PolyJet és az SLS (Selective Laser Sintering) 3D nyomtatási technológia is.

A PolyJet technológia működése a tintasugaras nyomtatáshoz hasonló, de ahelyett, hogy tinta-cseppeket nyomtatna papírra, folyékony fotopolimerből képez mikroszkopikus méretű rétegeket a nyomtatófej a nyomtatási tálcára, amelyet azonnal megkeményít UV fénnyel. A finom rétegek egymásra épülésével prototípusok vagy kész alkatrészek jönnek létre.

05253040.jpg

Az SLS, vagyis Szelektív Lézer Szinterezési technológia során poliamid por rétegenkénti összeolvasztásával, (mely lézersugárral történik) fröccsöntött poliamid minőségű alkatrészeket lehet gyártani. Ezek a modellek 160 C° hőmérsékletet is elviselnek.

05253064.jpg

Néhány példa, hogy mit nyomtathatunk ki F123 nyomtatókkal

Motoros bukósisak 3D nyomtatott bemutatómodellje:

f123-part-image-motorcycle-helmet-a.jpg

Sok-sok apró alkatrészből álló 3D nyomtatott robot:

f123-part-image-robot-a.jpgKülönböző színű és keménységű alkatrészek:

f123-part-image-edu-sk2.jpg

Újgenerációs tervezés

A tervezést sem hagyhattuk ki a gyárlátogatásból, fontos, hogy a legújabb gyártási technológiákkal lépést tartva a tervezőmegoldások terén is ismerjük az újgenerációs, könnyen elsajátítható, felhő alapú technológiákat. Az Autodesk Fusion 360-ról itt olvashatsz bővebben: bit.ly/Fusion360hungary

05253013uj.jpg

Ha kedvet kaptál egy digitális gyár meglátogatásához, itt tudsz bejelentkezni: bit.ly/3DnyomtatasGyarlatogatas

 

3D NYOMTATÁS VARINEX

 

Szólj hozzá