2016. júl 11.

Panka 3D nyomtatott keze

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Panka 3D nyomtatott keze

A világ legtermészetesebb dolga, hogy a kezeddel kapaszkodsz vagy megfogsz valamit. Mégsem mindenkinek adatik meg. Nekik próbál minél több segítséget nyújtani az eNABLE közösség, hogy a végtaghiányos gyerekek személyre szabott 3D nyomtatott kezet kaphassanak.

pankakeze1.png

Panka végtelenül jókedvű, mosolygós kislány, aki imád táncolni és lovagolni is. Mindezt fél kézzel. Nem is gondolnánk róla, hogy végtaghiányosan született, és bal karja a könyök alatt csonkban végződik.

Korábban már kapott egy 3D nyomtatott kezet, de az túl nagy és nehéz volt, nem tudta megfelelően használni. A Pécsi Tudományegyetem négy fős csapata sietett segítségére – prof. Nyitrai Miklós vezetésével, dr. Maróti Péter, dr. Varga Péter és Pilisi Róbert TDK hallgató -, hogy a kislány méretéhez igazodó új, használható kezet kaphasson.

Mosolygarancia

VARINEX Zrt.-nél a kislány kívánságát figyelembe véve áttetsző, piros színű ABS alapanyagból nyomtattuk ki a kezet egy Fortus 400mc Large óriási 3D nyomtatóval. Meinhardt Linda rendszermérnökünk még azzal is meglepte a kislányt, hogy belenyomtatta a nevét. A kinyomtatott alkart végül az eNABLE csapata huzalok segítségével mozgathatóvá varázsolta, így már az ujjait is használhatja. A gyerekek nagyon kedvelik ezeket a színes, vagány kezeket, ilyenkor sérült gyerekből kicsit szuperhőssé válhatnak, szuper képességekkel felruházva. 

collagepankakeze.jpgFotó: VARINEX

Videó

Megörökítettük az első próbát, amikor Panka először próbál egy poharat megfogni 3D nyomtatott karjával. A sok összefogás és munka eredménye pedig a videón is jól látható boldog mosoly. Azóta az RTL Klub is felkereste a kislányt. Nézd meg, hogyan használja a kezét Panka például a játszótéren!

 Még több videóért kattints a VARINEX 3D nyomtatás üzletág YouTube csatornájára!

Szólj hozzá