2017. jún 28.

Amputációtól mentett meg egy kutyát a 3D nyomtatás

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Amputációtól mentett meg egy kutyát a 3D nyomtatás

Fantasztikus gyógyulásról és újszerű eljárásról számoltak be a Glasgow-i Egyetem tudósai. Ez az innovatív eljárás most egy kutya gyógyulását segítette, de a jövőben az emberek gyógyulási esélyeit is jelentősen megnövelheti. A kísérleteket tovább folytatva, remélhetőleg hamarosan emberek számára is készülhetnek csontnövekedést segítő implantátumok 3D nyomtatással.

csontotnovesztettakutya.jpg

A képen: Fiona Kirkland kutyájával, Evával és William Marshall, sebésszel. Fotó: Glasgow Egyetem

A két éves, gyönyörű Münsterlandi vizsla megmentésére szolgáló technológiát a Find a Better Way jótékonysági program finanszírozta. A Sir Bobby Charlton által alapított Find a Better Way 2,8 millió dollár értékű pénzügyi megállapodást kötött a Glasgow-i Egyetemmel múlt évben. Együttműködésük célja a 3D nyomtatott végtagok fejlesztése volt.

Csontot növeszt a kutya

A vizsla mellső lába egy balesetben tört el, és a folyamatosan fennálló fertőzések miatt nem tudták megmenteni a csontszövetet. Mindössze egy 2 cm-es csonk maradt a csontból, és úgy tűnt, elkerülhetetlen a láb amputációja. William Marshall, sebész azonban tudomást szerzett a Glasgow-i Egyetemen legújabb technikai fejlesztéséről: egy BMP-2 néven ismert fehérjét használva a tudósok képesek voltak növekedésre serkenteni a csontszövetet, de még nem végeztek humán kísérleteket.

William Marshall egy olyan speciális anyagot ültetett be, amely BMP-2 fehérjét (Bone Morphogenetic Protein 2) és egy PEA néven ismert (Poly Etyl Akrylate) kötőanyagot tartalmazott, valamint felhasználta a kutya saját csontszilánkját és csontvelőjét is. Az első kísérleti eljárás soha nem látott eredményt produkált, és 7 hét múlva a vizsla teljes gyógyulását eredményezte!

csontnovesztes.jpg

A grafika bemutatja az Eva nevű Münsterlandi vizsla kezelési folyamatát. Kép: Glasgow Egyetem

A 3D nyomtatott csontok jövője

A sikeres beültetést követően a Glasgow Egyetem csapata úgy döntött, hogy a jövőben is alkalmazni fogják ezt az eljárást, hogy minél több tapasztalattal és kutatási eredménnyel rendelkezzenek a 3D nyomtatott implantátumok felhasználási lehetőségeiről.

Hamarosan ugyanezt az eljárást  fogják alkalmazni (3D nyomtatott vázak és emberi őssejtek felhasználásával) a kambodzsai földrengés túlélőinek kezelésére. Az eljárás során olyan biokompatibilis műanyagot használnak, amely végül lebomlik, és helyét átveszi az újonnan növesztett csont. A 3D nyomtatási technológia nemcsak az áldozatoknak segíthet, hanem a csontnövekedés előmozdítására is képes. Sir Bobby Charlton, a Find a Better Way alapítója így fogalmazott a meglepő eredményről: 

Amikor hat hónapja aláírtam a finanszírozási megállapodást erre a projektre, nem számítottam arra, hogy ennek a technológiának pár éven belül ilyen átütő eredmény lesz. Eva, a Münsterlandi vizsla egy gyönyörű kutya, és örülök, hogy újra normális életet élhet a Glasgow Egyetem munkájának és a Find A Better Way finanszírozásának köszönhetően. Izgalmas belegondolni, hogy milyen további lehetőségek rejlenek még ebben a technológiában az emberiség számára.

A kaliforniai SI-BONE cég hasonlóan alkalmazza a 3D nyomtatott titán implantátumokat a csontnövekedés elősegítésére. Nemrég kapták meg az FDA (U.S. Food and Drug Administration) engedélyét.

Forrás: 3D Printing Industry

 

 

 

 

 

Szólj hozzá