2017. júl 11.

Megelevenedő múzeumok

írta: 3D NYOMTATÁS VARINEX
Megelevenedő múzeumok

A történelem és letűnt korok megszállottjainak, de a múlt korral még most ismerkedő ifjúságnak is nagyon izgalmas programot kínál a Magyar Nemzeti Múzeum. Élő Múzeum programsorozatukon ugyanis életre kel a történelem, nemcsak egy éjszakára, mint a hollywoodi filmben, hanem évek óta folyamatosan újabb és újabb interaktív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

Hiteles ruhákat sem olyan egyszerű manapság elkészíttetni ehhez az izgalmas "múzeumi színházhoz", de hogyan használhatók egy-egy ilyen program alkalmán olyan korabeli eszközök, amelyek több száz éves egyedi darabok, és eddig csak vitrinen keresztül szemlélhette a látogató? Mi történik, ha az egyik intézmény egy másik múzeum gyűjteményében, sőt kiállításában látja meg azt a tárgyat, amely nélkülözhetetlen üzenete megformálásához?

Készítsünk replikát 3D nyomtatással!

Ezzel a kézenfekvő, de még korántsem annyira széles körben elterjedt elképzeléssel keresett fel bennünket a Magyar Nemzeti Múzeum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal karöltve. Az Orvostörténeti gyűjtemény egyik féltett kincsét, egy XVII. századi kisméretű szülészeti tanbabát kellett beszkennelnünk, majd kinyomtatnunk, hogy a programok és kutatások során ne a ritka - mindössze 11 darabról van tudomásunk világszerte! - és nagy értékű, elefántcsontból készült törékeny figurát adják kézről-kézre, hanem annak pontos mását.

20170424_141920.jpg

Szülészeti tanbaba a XVII. századból (MNM SOM, ltsz.: 77.275.1.1-5)

Szkennelés 

A szkennelésre a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban került sor, ahol mi is csak kesztyűs kézzel nyúlhattunk a törékeny műtárgyhoz. A szkennelést megnehezítette, hogy a Stephan Zick, nürnbergi mester által faragott szétszedhető szülészeti tanbaba has környéki része számtalan apró kis részletből, szervből áll, amelyek csak a mellkas és hasfal leemelése után válnak láthatóvá, mint például az anyaméh és benne az apró magzat. A szobrocska ráadásul elefántcsontból készült, ami igen szép, de fényes felület és érthető okokból nem mattítható a szkennelés kedvéért. 

20170424_112858.jpg

A nehezítő körülmények ellenére, nagyon szép modellt sikerült létrehozni a különlegesen nagy pontosságú  3D Systems Capture szkennerrel. A beszkennelt állományon kiegészítettük a hiányzó részeket és tovább finomítottuk Geomagic Design X szoftverrel, ami a világ egyik legmodernebb visszamodellező szoftvere.  

20170424_113818.jpg

3D nyomtatás

A modell kinyomtatásának egyik legfontosabb szempontja volt, hogy minél jobban hasonlítson a gyönyörű, törtfehér, fényes felületű elefántcsonthoz. A VeroWhite alapanyagra esett a választásunk, amely szín- és felületbeni hasonlósága mellett kiválóan képes visszaadni a részleteket. Egyes elemeket, mint például a hasfalat, VeroClear átlátszó modellanyagból nyomtattuk, ami betekintést enged a méhbe. A többszáz éves műalkotás így visszakerülhetett a vitrinbe, 3D nyomtatott mását pedig tanulmányozhatja a szakma és az érdeklődő közönség is.

20170517_133542.jpgÉlő Múzeum

A 3D nyomtatással rekonstruált szülészeti tanbabát a szakembereken kívül bárki megtekintheti és kézbe veheti a RE-Formációk című Élő Múzeum program keretein belül, legközelebb például 2017. augusztus 1-én 17 órakor, amikor is - a múzeumba látogatók szeme láttára, és füle hallatára – megelevenedik a hitviták kora az IGE-IDŐK kiállításbanA  novemberig minden hónap első keddjén jelentkező program során megjelenő valós történeti szereplők átélhetően mutatják be az Oszmán Birodalom árnyékában, a reformáció hajnalán élő kora-újkori ember lelki vívódásait és ügyes-bajos mindennapjait. 

tanbaba.jpg

Élő Múzeum programsorozat. Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Mindazokat, akik pedig a tanbabát az eredeti kiállításában szeretnék megpillantani, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum számtalan programmal várja:

  • július 14-én, a híres sebész, Hültl Hümér születésnapján előadásra és tematikus tárlatvezetésre várják a látogatókat új időszaki kiállításukon, az Alkotó elmék, gyógyító orvosok. Innovatív medicina című tárlaton.
  • Augusztus 13-án, a SOM megalakulásának 52. évfordulóján pedig épülettörténeti sétával, ünnepi programokkal készülnek.

Folyamatosan frissülő programkínálat és további információ a SOM honlapján és Facebook oldalán érhető el.

3D NYOMTATÁS VARINEX

Szólj hozzá